vineri, 17 august 2018

De ce este recomandat consumul de iaurt


Este bine cunoscut faptul ca exista mai multe bacterii in corpul nostru decat celule umane, astfel ca implicatiile aferente sunt destul de evidente, intrucat bacteriile pot influenta mult sanatatea, iar in fiecare zi sunt efectuate noi studii pentru a descoperi modurile in care acestea interactioneaza. Unul dintre studii arata ca ADN-ul poate fi transferat din bacterii catre celulele umane, insa au aparut si alte studii referitoare la bacteriile din iaurt, mai bine zis mituri, care fac referire la bacterii dubioase utilizate pentru producerea iaurtului.

Iaurtul este consumat de multe secole, fiind considerat un produs sanatos, natural, care se recomanda a fi inclus in dieta noastra zilnica. Pentru fermentarea laptelui actioneaza bacterii speciale, care sunt benefice, iar acestea lucreaza pentru ca o parte a lactozei care se regaseste in lapte in mod normal sa fie transformata in acid lactic. Acesta din urma face ca proteinele sa se coaguleze, iar laptele din lichid devine semisolid si va prezenta beneficiile pentru care este bine cunoscut. Cu alte cuvinte, sunt cunoscute bacteriile folosite in mod normal pentru pregatirea iaurtului, iar la acestea se adauga si altele care sporesc efectele benefice pentru sanatate, insa aici intervine libertatea oricarui producator de a adauga orice bacterii doreste.

Un mit
Din acest motiv au aparut si mituri conform carora in componenta iaurtului se regasesc bacterii care nu sunt chiar cele mai sanatoase, insa, in realitate, acestea nu sunt altceva decat niste simple mituri. Totusi, pe piata avem acces la o multime de tipuri de iaurt, iar cel mai sanatos este cel care nu este indulcit si prelucrat, celelalte fiind mai putin benefice, motiv pentru care nu trebuie evitate neaparat, dar nici sa nu avem asteptari din partea lor.

Probiotice
Microorganismele benefice vii care se regasesc in lapte au in componenta si probiotice, motiv pentru care ajuta la reglarea tranzitului intestinal si ajuta la prevenirea mai multor probleme, printre care si diareea.

Tractul digestiv
Nu trebuie omis nici faptul ca aceste probiotice care se regaesc in iaurt ajuta la tinerea la distanta bacteriilor care afecteaza tractul digestiv si creeaza o bariera naturala. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care se recomanda consumul de iaurt intrucat pe langa faptul ca este gustos, sanatos, ajuta si la acest capitol.

Grasimi si calciu
Este important de stiut ca in 50 de gramde iaurt natural, 4 grame sunt reprezentate de grasimi, iar 2 grame dintre acestea sunt saturate, ceea ce presupune ca sunt benefice pentru orgasnism. Totodata, iaurtul reprezinta o sursa foarte buna de calciu, fiind ideal pentru intarirea oaselor si nu numai, motiv pentru care trebuie sa includem consumul acestuia in dieta noastra zilnica, in ciuda faptului ca exista tot felul de mituri referitoare la bacteriile din componenta acestuia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu